top of page

Financiële chaos in laatste rechte lijn naar verkiezingen

December was in Rotselaar op politiek vlak een bewogen maand. Het ontslag van de financieel directeur heeft heel wat deining veroorzaakt, wat ook bleek uit de grote opkomst van alle vakbonden op de laatste gemeenteraad van 2023. Gezien het om een personenkwestie gaat, willen we hier als politieke beweging, niet verder op ingaan. We hebben wel nog veel vragen bij dit ontslag, en blijven dit dossier dan ook van nabij opvolgen.


Raadsleden Gunther Dereze en Nico Lodewijks.


Verder stond ook het financieel meerjarenplan op de agenda.


Onze gemeenteraadsleden Christel Hendrix, Heidi Pittomvils, Stella Beckx, Gunther Dereze en Nico Lodewijks hebben met kritisch constructieve aandacht het voorstel van het gemeentelijk meerjarenplan bekeken.


Nova-Rock Rotselaar:


"“We maken ons grote zorgen over de financiële toestand van de gemeente Rotselaar."


“Wij maken ons grote zorgen over de algemene financiële toestand en het gevoerde beleid. Tijdens deze bestuursperiode werden de reserves met maar liefst meer dan 50% opgebruikt. Bovendien werd gekozen om de liquide middelen te gebruiken op momenten dat men geld kon lenen aan interessante voorwaarden. Nu sluiten we leningen af aan hoge intrestvoeten”, aldus ons bezorgd raadslid Gunther Dereze. “Het zijn foute keuzes.”


Ook raadslid Nico Lodewijks heeft zijn bedenkingen: “We krijgen in de gemeenteraad geen antwoorden op onze vragen over de totstandkoming  van het meerjarenplan, noch over de aannames die men doet over de toekomstige inkomsten uit de personenbelastingen.”


Raadslid Lodewijks legt uit: “Met de afbouw van de schuldenlast wordt altijd gegoocheld. Als referentiepunt moet naar het einde van de legislatuur gekeken worden, niet naar het einde van het meerjarenplan. Dit betekent dat de schuldafbouw van deze meerderheid eind 2024 maar de helft bedraagt van de vorige.”


Maar raadsleden Dereze en Lodewijks willen positief eindigen: “In het laatste jaar van de legislatuur gaan de subsidies voor o.a. de buurtcomités, cultuur- en sportverenigingen omhoog. Heeft de meerderheid in deze donkere dagen het licht gezien … of zitten we over enkele dagen in een verkiezingsjaar?”


Het valt te verwachten dat de huidige meerderheid (ROX en N-VA) in de komende maanden nog vaker zal uitpakken met dit soort 'sympathieke cadeautjes' .

Comments


bottom of page